اتصالات از جمله مهمترین تجهیزاتی هستند که در شبکههای لولهکشی میتوانند برای تغییر مسیر، انشعاب گیری، انسداد و … استفاده شوند. این تجهیزات میتوانند تنوع بالایی داشته باشند و بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی شوند. اتصال لولههای پلی اتیلن میتواند به روشهای مختلفی انجام شود اما به صورت کلی میتوان اتصالات لوله پلی اتیلن را به دو دسته تزریقی و ورقهای ضخیم تقسیم کرد و هر کدام از آنها میتوانند ویژگیها و کاربردهای مختلفی داشته باشند. در ادامه این مطلب از وینوپلاستیک به بررسی کامل اتصالات تزریقی پلی اتیلن، انواع آنها و ویژگیهایی که دارند پرداخته میشود.
اتصالات تزریقی پلی اتیلن چیست؟
همانطور که گفته شد اتصالات پلی اتیلن شامل دو دسته تزریقی و ورق ضخیم هستند. اتصالات تزریقی از مادهای به نام Injection Molding تولید میشوند. این اتصالات با استفاده از قالبهای آماده تولید میشوند و از تنوع بالایی برخوردارند. در اصل تمامی اتصالات پلی اتیلن بر اساس استاندارد DIN 16963 که شامل 15 قسمت است تولید میشوند. اگرچه این اتصالات کاربردهای متعددی دارند اما توصیه میشود که برای خطوط حساس و پرفشار با سایزهای بالا از آنها استفاده نشود. این اتصالات به عنوان اتصالات لولههای دوجداره کاروگیت (زانوئی، انواع انشعاب گیر) استفاده میشوند چرا که در این خطوط فشار داخلی زیادی وجود ندارد.
انواع اتصالات تزریقی پلی اتیلین
اتصالات تزریقی پلی اتیلن همانند اتصالات لوله برق و لوله آب میتوانند انواع مختلفی داشته باشند و هر کدام از آنها میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند. از جمله رایجترین اتصالات تزریقی پلی اتیلن میتوان به مواردی همچون زانویی 45، سهراهی 90، چهارراهی 90، زانویی 90، تبدیل غیر هممرکز، سهراهی کاهنده، فلنج، درپوش، انواع کمربند و … اشاره کرد.
اتصالات دو جداره کاروگیت پلی اتیلن نیز شامل مواردی همچون تبدیل دوجداره به تک جداره، درپوش، زانو 90 درجه دوجداره، تبدیل تک جداره به دوجداره، سهراهی زانودار دوجداره به دوجداره، سهراهی زانودار دوجداره به تک جداره، رابط – کوپلر، سهراه تبدیل 45 درجه دوجداره به تک جداره، سهراه تبدیل 45 درجه دوجداره به دوجداره، سهراه 90 درجه سه طرف مساوی دوجداره، چهارراه انشعاب دوجداره به تک جداره و … هستند.
مزایا و معایب اتصالات تزریقی پلی اتیلن
اتصالات تزریقی پلی اتیلن همانند لوله برقی رنگی و انواع تجهیزات دیگر میتوانند مزیتها و معایب خاصی داشته باشند. از جمله مهمترین مزیتهای این اتصالات میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- با توجه به آنکه این لوله و اتصالات با استفاده از قالب تولید میشوند، ساخت آنها برای پروژههای سنگین راحت است.
- برای استفاده از آنها میتوان از جوشکاری استفاده کرد.
- در برابر فشار، ضربه، شکستگی و … مقاومت بالایی دارند
- در برابر مواد شیمیایی، خوردگی، زنگزدگی و پوسیدگی مقاومت بالایی دارند
- قیمت مناسبی داشته و استفاده از آنها مقرونبهصرفه خواهد بود
- سطح داخلی این اتصالات بسیار صاف بوده و هیچگونه رسوبی نخواهند گرفت.
این نوع از اتصالات در کنار تمامی مزایا و فوایدی که دارند میتوانند معایب و ایراداتی نیز داشته باشند. از مهمترین ایرادات این اتصالات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- همگن نبودن و متفاوت بودن مواد پلی اتیلن اتصالات و مواد خط لوله باعث میشود که بافت مولکولی و پراکنش دوده و سایر فاکتورهای آنها متفاوت باشند.
- گرید مواد اولیه تولید اتصالات تزریقی است از Injection Molding بوده در حالی که در تولید لوله پلی اتیلن از مواد pipe grade extrusion استفاده میشود و این باعث میشوند که متفاوت باشند.
- فرآیند تولید اتصالات تزریقی است بر اساس قالب و فشار است و ممکن است تخلیه هوا به درستی انجام نشود و هوا در قالب و در بافت اتصال باقی بماند و در نهایت کیفیت آن را کاهش بدهد.
کاربردهای اتصالات تزریقی پلی اتیلن
هر کدام از انواع اتصالات تزریقی پلی اتیلن میتوانند همانند لوله خم سرد کاربردهای متعددی داشته باشند. از رایجترین اتصالات و کاربردهای آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- تبدیلهای ساده میتوانند لولههای غیر هم سایز را بدون تغییر جهت به همدیگر متصل کنند و یا برای کاهش و افزایش سایز لولهها استفاده شوند.
- تبدیلهای هممرکز در ورودی و خروجی یک مرکز واحد دارند و میتوانند در لولهکشیهای عمودی استفاده شوند. در این تبدیلها محور مرکزی یک سر اتصال منطبق با محور مرکزی طرف دیگر است و قطعه تولیدشده، دارای تقارن حول محور طولی قطعه است.
- تبدیلهای غیر هممرکز در قسمت ورودی و خروجی فاقد یک مرکز واحد بوده و تنها دارای یک محور تقارن هستند و بیشتر در لولهکشیهای افقی استفاده شده و جهت همسطح کردن لوله و تبدیل به کار گرفته میشوند.
- فلنج ها که برای متصل كردن لولهها به يكديگر، يا متصل كردن شيرآلات و ساير اتصالات پلی اتیلن به خطوط لوله مورد استفاده قرار میگيرد. این اتصالات در اصل زمانی که لازم است خطوط لوله، بهصورت متناوب جهت بازدید یا تعمیر سايت، باز و بسته شود، كاربرد دارند.
- اتصالات زانویی که برای تغییر مسیر لولهها استفاده میشوند.
- اتصالات سهراهی برای انشعاب گیری در خطوط لوله به کار میروند.
- درپوشها یا گپها برای انسداد دائمی و موقت انتهای لولهها به کار میروند.
- شیر آبریز انتهای خط برای باز و بسته کردن کامل جریان در خطوط انتقال سیالات استفاده میشود و …
پیشنهاد: ما در مقالهای از وینوپلاستیک به بررسی کاملی از تفاوت های لوله پلی ایتلن با لوله پی وی سی پرداختهایم که پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
قیمت اتصالات تزریقی پلی اتیلن
اتصالات پلیاتیلنی همانند انواع اتصالات پلیمری و فلزی دیگر میتوانند قیمتهای متفاوتی داشته باشند و قیمت آنها تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون نوع اتصالات و کاربردهای آن، کیفیت ساخت و گرید بندی آن، برند و شرکت سازنده، استانداردهای تولید، مدت زمان گارانتی، نرخ ارز و نوسانات آن، تعداد و … قرار خواهند گرفت.
جمعبندی نهایی
اتصالات تزریقی پلی اتیلن که از مادهای تحت عنوان نام Injection Molding تولید میشوند میتوانند انواع مختلفی داشته باشند و در پروژههای صنعتی و غیر صنعتی متعددی استفاده شوند. این اتصالات انواع مختلفی داشته و از ویژگیهای منحصربهفردی همچون وزن کم، طول عمر بالا، مقاومت عالی در برابر عوامل مختلف، عدم رسوبگیری و اصطکاک و … برخوردارند و هر کدام از آنها میتوانند کاربردهای متفاوتی داشته باشند.