سیمکشی برق از مهمترین مراحل اجرایی پروژههای مختلف صنعتی و غیر صنعتی است که میتواند به اشکال مختلفی همچون سیمکشیهای روکار و توکار اجرا شود. نظم بخشیدن به کابلها و سیمها در پروژههای سیمکشی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و میتواند ایمنی آن را افزایش بدهد. سینیهای کابل یکی از کاربردیترین تجهیزاتی است که به عنوان جایگزین سیمکشیهای باز شناخته میشود و به عنوان یک سیستم مکانیکی میتواند نظم و هماهنگی ویژهای به سیمها و کابلهای برق بدهد. در ادامه این مطلب از وینوپلاستیک به بررسی کامل سینی کابل، انواع آن و کاربردهایی که دارد پرداخته میشود.
سینی کابل چیست؟
سینی کابل که در زبان انگلیسی با نام cable tray شناخته میشود یک سیستم پشتیبان است که میتواند انواع کابلها و سیمهای الکتریکی در سیستمهای توزیع برق را پشتیبانی کرده و در کنار نظم بخشیدن و جهتدهی به آنها، در برابر عوامل مختلف محافظت کند. استفاده از این سینیها میتواند بهترین راهکار برای اجرای مقادیر زیادی کابل و لوله برق در بخشهای مختلفی همچون زیر زمین، دیوارها، سقفها و … است. در حقیقت استفاده از سینی کابل در سیستمهای سیمکشی میتواند مزیتهای متعددی داشته باشد که مهمترین آنها شامل مواردی همچون انعطافپذیر بالای طراحی سیستم سیمکشی، ساده و راحتتر کردن سیمکشی، صرفهجویی در هزینههای سیمکشی، محافظت از سیمها در برابر عوامل مختلف، دسترسی راحت به سیمها در زمانی که نیاز تعمیر و ترمیم باشد و …هستند.
انواع سینی کابل
سینی کابل همانند سایر تجهیزاتی که در سیستمهای برقکشی مورد استفاده قرار میگیرند میتوانند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دستهبندی شوند و انواع مختلفی داشته باشند.
- از نظر جنس مواد تشکیل دهنده سینیهای کابل میتوانند شامل سینیهای فلزی، سینیهای گالوانیزه، سینیهای پی وی سی، سینیهای آلومینیوم، سینیهای استیل و … باشند و هرکدام از آنها از مزیتها و معایب خاص و ویژهای برخوردار هستند.
- از نظر نوع خمش نیز سینیهای کابل میتوانند شامل سینی کابل دو خم که دارای یک کف و دو دیوار هستند، سینی کابل چهار خم که علاوه بر دو خم دارای دو لبه با عرض کمتر و عمود در قسمت بالا هستند و سینیهای کابل شش خم که علاوه بر 4 خم عنوان شده دارای دو خم 90 درجه نیز هستند و میتوانند برای پروژههای بزرگ صنعتی به کار بروند.
- از نظر کاربرد و نحوه استفاده نیز سینیهای کابل میتوانند شامل انواع مختلفی همچون سینی کابل نردبانی، سینی کابل سبدی، سینی کابل مشبک و سینی کابل کانالی باشند و هر کدام در پروژههای مختلفی به کار میروند.
لوازم جانبی سینی کابل
همانگونه که در زمان لولهکشی برق و مخابرات و … لازم است که از انواع اتصالات لوله برق برای جهتدهی، تغییر مسیر، هدایت و توزیع سیمها استفاده شود در زمان استفاده از سینیهای کابل نیز لازم است که از تجهیزات جانبی و اتصالات مختلفی استفاده کرد که مهمترین آنها شامل مواردی درب سینی کابل، رابطهای سینی کابل، ساپورت سینی کابل، اتصالات زانویی سینی کابل، اتصالات سهراه سینی کابل، چهارراه سینی کابل، تبدیل سینی کابل، نردبان سینی کابل و … هستند. هر کدام از این اتصالات میتوانند کاربردهای مختلفی داشته باشند و برای تغییر جهت، تبدیل سایزهای مختلف، تقسیم و …به کار بروند.
بهترین نوع سینی کابل
همانطور که گفته شد سینیهای کابل میتوانند بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی شوند و انواع مختلفی داشته باشند و هر کدام از آنها از ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی برخوردار هستند. سینی کابل گالوانیزه با توجه به ویژگیهایی که دارد میتواند در مقایسه با سایر سینیها برتری ویژهای داشته باشد. استفاده از این سینیها در مقایسه با سایر سینیهای کابل میتواند مزایای متعددی داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- این سینیها از مقاومت بالایی در برابر فشار و ضربه برخوردار هستند.
- از دوام و ماندگاری بالایی برخوردارند و میتوانند در برابر عواملی همچون زنگزدگی، آتشسوزی، خوردگی و … مقاومت بالایی داشته باشند.
- نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری دارند
- از تنوع بالایی از نظر ابعاد و کاربردها برخوردارند.
اندازه استاندارد سینی کابل
سینیهای کابل مانند لوله pvc و انواع تجهیزات صنعتی دیگر میتوانند در اندازهها و ابعاد مختلفی تولید شوند و هر کدام در پروژههای مختلفی به کار بروند. اندازه و ابعاد استاندارد این سینیها به شرح زیر هستند:
- ضخامت این سینیها میتواند 1 میلیمتر، 1.25 میلیمتر، 1.5 میلیمتر و یا 2 میلیمتر باشد که این مقادیر مطابق با نوع پروژه خواهند بود.
- عرض سینیهای استاندارد نیز میتوانند از 50 تا 600 میلیمتر متفاوت باشند
- طول این سینیها محدودیت خاصی ندارد اما معمولاً به صورت سینیهای 2 متری و 3 متری تولید میشوند هرچند که امکان سفارشیسازی آنها نیز وجود دارد.
- ارتفاع این سینیها نیز میتواند شامل 40 میلیمتر، 60 میلیمتر، 80 میلیمتر و 100 میلیمتر باشد و متناسب با نوع استفاده متغیر خواهند بود.
قیمت سینی کابل
سینیهای کابل همانند انواع تجهیزات دیگری که در سیستمهای سیمکشی و برقکشی به کار میروند میتوانند قیمتهای متفاوتی داشته باشند و نمیتوان قیمت دقیقی برای آنها عنوان کرد. از جمله مهمترین فاکتورهایی که در تعیین قیمت این سینیها مؤثر هستند میتوان به مواردی همچون جنس سینی، نحوه خمش سینی، نوع کاربرد سینی، ابعاد و اندازههای، استانداردهای تولید و مدت زمان گارانتی، برند و شرکت تولیدکننده سینی، نرخ ارز و نوسانات آن، نوع پروژه و اتصالات مورد نیاز و … اشاره کرد.
پیشنهاد مطالعه: آیا نمیدانید لوله و اتصالات و لوازم مربوط به آن را از کجا تهیه کنید؟ ما در مقاله ای از وینوپلاستیک در مورد مراکز و بازار لوله و اتصالات تهران توضیح دادهایم که میتوانید برای اطلاعات بیشتر آن را مطالعه کنید.
جمعبندی نهایی
سینی کابل در اصل یک سیستم پشتیبان برای انواع کابلها و سیمهای الکتریکی است و میتواند در سیستمهای توزیع برق آنها را پشتیبانی کرده، به آنها نظم بدهد و در برابر عوامل مختلف از آنها محافظت کند. سینی کابل میتواند از نظر جنس، ابعاد و اندازه، نحوه کاربرد و … انواع مختلفی داشته باشد و در پروژههای صنعتی و غیر صنعتی متعددی به کار برود.