لوله برق یکی از تجهیزات بسیار کاربردی است که امروزه در صنایع مختلفی همچون ساختمانسازی استفادههای متعددی دارد و هدف اصلی استفاده از آنها محافظت از لوله و اتصالات مانند انواع کابلها و سیمهای برق، کابل و سیم مخابراتی و … است. این لولهها علاوه بر محافظت از سیمها میتوانند نظم و ترتیب ویژهای به شبکه سیمکشی داده و امنیت آنها را افزایش بدهند. لولههای برق امروزه از تنوع بالایی برخوردار بوده و بر اساس فاکتورهای متعددی دستهبندی میشوند و هر کدام از آنها میتوانند قابلیتها و کاربردهای مختلفی داشته باشند. لولههای فلزی یکی از انواع لولههای برق هستند که در پروژههای مختلفی استفاده میشوند و با توجه به ویژگیها و مشخصاتی که دارند میتوانند مزایای متعددی نسبت به انواع لولههای پلیمری و پلاستیکی و … داشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی کامل لوله برق فلزی، مزایا و معایب و کاربردهای آن پرداخته میشود.
لوله برق فلزی چیست؟
همانطور که گفته شد لوله برق یا کاندوئیت به لولهای گفته میشود که برای محافظت از سیمهای برق در برابر عوامل مختلفی مانند آسیبهای فیزیکی، شیمیایی، حرارتی و الکترومغناطیسی و همچنین هدایت آنها به مسیرهای مختلف استفاده میشود. لوله فلزی برق هم یکی از انواع لولههای برق است و همانطور که از نام آن مشخص است از فلزات مختلف مانند فولاد، آهن، استیل و … تولید میشود.
انواع لوله برق فلزی
لولههای برق همانند انواع لولههای دیگر میتوانند از تنوع بالایی برخوردار باشند و بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دستهبندی میشوند. در حقیقت این لولهها را میتوان از نظر سایز، ضخامت، جنس، کاربرد، نحوه تولید و طراحی و … دستهبندی کرد و هر کدام از آنها میتوانند در پروژههای مختلفی کاربرد و استفاده داشته باشند. به صورت کلی انواع لولههای فلزی برق شامل موارد زیر هستند:
لوله فلزی برق مشکی
این نوع لولهها که از جنس فولاد هستند معمولاً بهوسیله برق در برابر زنگزدگی مقاوم میشوند و میتوان آنها را در فضاهای داخلی ساختمان، در بتن و … استفاده کرد. البته استفاده از این لولهها در مکانهایی که زنگزدگی و خوردگی شدید باشد، توصیه نمیشوند.
لولههای فولادی گالوانیزه (لولههای فولادی گالوانیزه درز جوش)
لولههای گالوانیزه در حقیقت یکی از انواع لولههای فلزی هستند که توسط یک لایه از روی یا کادمیم پوشش داده شدهاند و میتوانند مقاومت بالایی در برابر عواملی همچون خوردگی و زنگزدگی داشته باشند.
لوله فولادی گالوانیزه عمقی داغ
این نوع لوله فلزی برق و متعلقات آن معمولاً در فضاهای بیرونی و در لولهکشیهای روکار استفاده میشود و میتواند انتخاب بسیار خوبی برای محیطهای مرطوب باشد چرا که از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار است.
لولههای فولادی گالوانیزه بدون درز ضد انفجار
لولههای بدون درز که با نام لوله مانیسمان نیز شناخته میشوند یکی از انواع لولههای فلزی هستند که از سطح داخلی و خارجی صافی برخوردار بوده و در برابر آسیبهای احتمالی مقاومت بالایی دارند.
لوله فلزی قابل انعطاف
لولههای فلز انعطافپذیر که با نام لوله فلکسیبل نیز شناخته میشوند از جمله لولههایی هستند که دارای حالتی فنری مانند بوده و معمولاً لایه داخلی آنها با یک لایه پلاستیک پوشش داده میشود. این لولهها برای عبور از درز انبساط ساختمان و یا متصل کردن برق به موتورها و دستگاههایی که همواره لرزش دارند بسیار مناسب هستند.
لولههای استیل
لولههای استیل نیز نوعی لوله برق فلزی هستند که از آهن و کربن تولید میشوند و میتوانند مقاومت بسیار بالایی در برابر فشار، ضربه، رطوبت و … داشته باشد.
لولههای برق مسی
این لولههای فلزی نیز میتوانند همانند انواع لولههای فلزی دیگر ویژگیها و مشخصات متفاوتی داشته باشند و بر اساس فاکتورهای مختلف به چند دسته شامل نوع K سبز، نوع L آبی، نوع M قرمز و نوع DWV تقسیم میشوند.
- در کنار موارد گفته شده لولههای برق فلزی میتوانند از فلزات دیگری همچون آلومینیوم، روی، آهن خالص و … تولید شوند و هر کدام در پروژههای مختلف به کار بروند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با 7 تا از پرکاربردترین اتصالات لوله برق مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
مزایا و معایب استفاده از لولههای فلزی برق
لوله برق فلزی همانند انواع لولههای دیگر میتواند مزیتها و معایب خاص خود را داشته باشد و در پروژههای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد. از مهمترین مزیتهای این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این لولهها از طول عمر و ماندگاری بسیار خوبی برخوردار هستند
- در برابر عواملی مختلفی همچون فشار، ضربه، خراش و … مقاومت بالایی دارند.
- در برابر حریق و آتشسوزی مقاومت بالایی دارند و حیوانات موذی توان نفوذ به آنها را ندارند.
- در برابر نور خورشید مقاومت بالایی داشته و میتوان به کرات از آنها استفاده کرد
- از تنوع بالایی از نظر جنس، سایز و ابعاد، ضخامت و … برخوردار هستند.
در کنار مزیتهای عنوان شده برای این لولهها میتوان ایراداتی نیز عنوان کرد که مهمترین آنها شامل مقاومت پایین بعضی از لولههای فلزی در برابر رطوبت، زنگزدگی و خوردگی، هادی بودن جریان برق و امکان آتشسوزی و برقگرفتگی در صورت آسیب دیدن سیم برق، وزن زیاد و قیمت بالا در مقایسه با لولههای پلیمری و … اشاره کرد.
قیمت لوله برق فلزی
قیمت و هزینه لولههای برق میتوانند تحت تأثیر فاکتورها و پارامترهای مختلفی باشند به همین دلیل نمیتوان به صورت دقیق و مشخص نرخی برای آنها عنوان کرد. از مهمترین فاکتورهایی که بر روی قیمت این لولهها مؤثر هستند میتوان به جنس لوله، میزان و متراژ خریداری شده، نرخ ارز و نوسانات آن، میزان عرضه و تقاضا، ابعاد و اندازه های لوله، ضخامت لوله، استانداردهای تولید و مدت زمان گارانتی آن، شکل ظاهری و نحوه طراحی لوله، ویژگیها و مشخصات لوله، برند و شرکت تولید کننده و فروشگاه عرضه کنند، کاربردهای لوله و … اشاره کرد.
جمعبندی نهایی
لوله برق فلزی از جمله انواع لولههای برق است که از جنس فلز (آهن، فولاد، مس، آلومینیوم و …) تولید میشود و میتواند بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون سایز، ضخامت، استاندارد و … دستهبندی شود. این لولهها برای محافظت و نظمبخشی به سیستم سیمکشی برق و مخابرات و … در پروژههای مختلف استفاده میشوند و از ویژگیهایی همچون طول عمر بالا، مقاومت و ماندگاری زیاد، تنوع زیاد و … برخوردارند.