لوله به عنوان یکی از کاربردیترین تجهیزات در تاریخ بشریت شناخته میشود که قدمت و تاریخچه استفاده از آن به هزاران سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. لولهها در اصل برای انتقال سیالات مختلفی از نقطهای به نقطه دیگر استفاده میشوند هرچند که کاربردهای متعدد دیگری نیز دارند. امروزه انواع مختلفی از لولهها از نظر جنس، سایز، ضخامت، کاربرد، نحوه تولید و … در دسترس هستند و هر کدام به واسطه ویژگیها، قابلیتها و مشخصاتی که دارند میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند. لوله لنس که نوعی لوله فولادی است از جمله لولههایی است که میتواند در صنایع مختلفی کاربرد داشته باشد. در ادامه این مطلب از وینوپلاستیک به بررسی کامل لوله لنس، انواع آن، ویژگیها و کاربردهایی که دارد پرداخته میشود.
لوله لنس چیست؟
لوله لنس در حقیقت نوعی لوله فولادی توخالی است که از ترکیبات مختلفی همچون 10% کربن، 3% گوگرد و 1.4% فسفر برخوردار است و همین ترکیبات باعث میشود که این لولهها برای انتقال مواد مذاب گزینه مناسبی باشند. لولههای لنس به واسطه ترکیبات ویژهای که دارند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی دارند و میتوانند استفادهها و کاربردهای متعددی داشته باشند.
ویژگیها و مزیتهای لوله لنس
لولههای لنس همانند لوله پلیکا و انواع لولههای دیگر از مزیتهای متعددی برخوردارند و میتوانند ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشند. از مهمترین ویژگیها و مزیتهای این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این لولهها میتوانند در برابر حرارت و دما مقاومت بسیار زیادی داشته باشند.
- این لولهها دارای قابلیت ضد اکسیداسیون هستند و میتوانند طول عمر بالایی داشته باشند.
- تولید این لولهها در مقایسه با سایر لولههای فولادی هزینه کمتری خواهد داشت.
- این لولهها تنوع بالایی دارند و میتوانند برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند.
- ایجاد واکنش گرمازای شدید و افزایش گرما در کورهها تا زمان مشخص که سرباره بتواند جدا شود.
- افزایش مرغوبیت فولاد تولید شده
- شارژ راحتتر کوره با مواد اولیه
- سرعت بخشیدن به مرحله ترکیب و یکنواخت کردن مواد
- افزایش ظرفیت تولید کورههای برقی به جهت افزایش سرعت انجام کار
- از بین بردن ترکیبات نیتروژن و هیدروژن یا ترکیبات غیر فلزی با روش اکسیداسیون
- افزایش سریع دما تا حد مورد نظر
- توانایی بازیابی عنصر کروم از فولادهای ضایعاتی
انواع لوله لنس
لوله لنس همچون لوله فولادی میتواند تنوع و تعدد زیادی داشته باشد و در اندازهها و ابعاد مختلفی تولید شود. این لولهها از نظر کارایی نیز میتوانند در دستهبندیهای متفاوتی قرار بگیرند و استفادههای صنعتی و غیر صنعتی متعددی داشته باشند اما به صورت کلی میتوان گفت این لولهها به 3 دسته اصلی تقسیم میشوند که به شرح زیر میباشند:
- لوله لنس بدون رزوه و سوکت با قطر خارجی 6 میلیمتر
- لوله لنس دو سر رزوه دار با یک سر سوکت و قطر خارجی 13 میلیمتر
- لوله لنس دمش اکسیژن
کاربردهای لوله لنس
با توجه به ویژگیها و مزیتهایی که برای لولههای لنس عنوان شد، این لولهها همانند لوله فولادی و انواع لولههای دیگر میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند. از مهمترین کاربردهای این لولهها میتوان به انتقال گاز، انتقال یا تزریق گاز آرگون، اکسیژن و نیتروژن، تمیز کردن و شستوشوی مخازن بزرگ، پاتیلهای تولیدی، نازلها و سیستمهای اسلاید گیت و … اشاره کرد. از جمله کاربردهای تخصصی لوله لنس کالرایز در دمای بالا نیز میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- گاززدایی آلومینیوم مذاب با تزریق فلکس که به ذوب مواد کمک خواهد کرد.
- باز کردن انسداد مسیر سرباره چسبیده به شکاف انواع مختلف پاتیلها و کانورتورها
- تزریق کربن و پودرهای دیگر در کورههای الکتریکی و پاتیلها در کارخانههای مس و فولاد
- تزریق آرگون به پاتیلهای دارای مواد مذاب
- تزریق آرگون یا اکسیژن در AOD
- باز کردن نازلهای موجود در تاندیش یا پاتیل
- باز کردن انسداد مسیر مواد مذاب در کورههای بلند
- کمک به انجام بهتر فرایندهای DH، RH و KR با افزایش دمای مورد نیاز و …
قیمت لوله لنس
همانطور که گفته شد لولههای لنس همانند لوله برق و سایر لولههای دیگر تنوع بالایی داشته و از کاربردهای متعددی برخوردارند و قیمت آنها نیز میتواند تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار داشته باشد. از مهمترین پارامترهای مؤثر در قیمت این لولهها میتوان به برند و شرکت سازنده، کیفیت تولید، نرخ ارز و نوسانات آن، استانداردهای تولید، مدت گارانتی، متراژ و حجم لولهها، ابعاد و اندازههای لوله، مشخصات فیزیکی و مکانیکی لوله و … اشاره کرد.
جمعبندی نهایی
لولههای لنس در حقیقت نوعی لوله فولادی هستند که در تولید آنها از ترکیبات مختلفی همچون کربن، گوگرد و فسفر هم استفاده شده و از ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی همچون طول عمر بالا، عدم اکسیداسیون، مقاومت بالا در برابر حرارت و دما و … برخوردارند. این لولهها انواع مختلفی دارند و میتوانند کاربردهای مختلفی همچون انتقال گازها و … داشته باشند.