لولهها از جمله تجهیزاتی هستند که برای انتقال انواع سیالات مختلف، ساخت مخازن تحت فشار، صنایع نظامی و … کاربردهای متعدد دیگر استفاده میشوند. سابقه استفاده از لولهها به دوران باستان برمیگردد و مصریها و سومریها از ساقه گیاهان برای انتقال سیالات مختلف استفاده می کرند. امروزه لولهها میتوانند انواع مختلفی از نظر جنس مواد اولیه، نحوه تولید، کاربردها، اندازه و سایز و … دارند و هر کدام از آنها میتوانند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند. لوله مانیسمان یکی از انواع لولهها است که شیوه تولید و کاربردهای متفاوتی دارد. در ادامه مطلب به بررسی لولههای مانیسمان یا بدون درز، کاربردها و قیمت آنها پرداخته میشود.
لوله مانیسمان چیست؟
لوله و اتصالات فلزی از جمله تجهیزاتی هستند که در صنایع مختلف کاربردهای متفاوتی دارند و باتوجه به ویژگیها، مشخصات و خصوصیات خاصی که دارند همواره مورد توجه قرار دارند. لولههای فلزی از نظر روش تولید میتوانند به دو دسته لولههای درزدار یا درزجوش (welded pipe) و لولههای بدون درز یا مانیسمان (Seamless) تقسیم شوند. برای تولید لولههای درزجوش ورقه های فولادی به شکل لوله فرم داده شده و محل اتصال آنها جوش داده میشود اما لولههای مانیسمان هیچگونه درز جوش و شکافی ندارند و سطح داخلی و خارجی آنها کاملاً صاف و یکپارچه است.
در حقیقت لولههای بدون درز اولین بار توسط برادران آلمانی مانیسمان (رینهارد و مکس مانیسمان) در سال 1886 تولید شدند و به همین دلیل به نام مانیسمان شناخته میشوند. همچنین برادران مانیسمان در سال 1890 کارخانه خود را راهاندازی کرده و با نام Mannesmannröhren-Werke فعالیت خود را در تولید این لولهها ادامه داند.
انواع لوله مانیسمان
لولههای بدون درز یا مانیسمان همانند لوله و اتصالات فشار قوی و سایر محصولات فلزی و فولادی دیگر میتوانند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی تقسیمبندی شوند که مهمترین آنها نوع و جنس، سایز و ضخامت و اندازه، نحوه تولید، استانداردها و … هستند.
- به صورت کلی لولههای بدون درز از نظر نحوه تولید شامل سه دسته اصلی میشوند که شامل لولههای تولید شده به روش سنبهکاری چرخشی، لولههای تولید شده به روش ریختهگری پاششی و همچنین لولههای تولید شده به روش ریختهگری بهوسیله نیروی گریز از مرکز هستند.
- از نظر جنس و نوع لوله نیز این لولهها میتوانند انواع مختلفی همچون لولههای فولادی، لولههای مسی، آلیاژی، غیر آهنی مانند مونل، لولههای HDPE و … داشته باشند.
- از نظر استاندارد تولید نیز این لولهها انواع مختلفی دارند که مهمترین آنها شامل API 5L، ASTM A53 و ASTM A106 هستند.
- از نظر ردهبندی این لولهها در 17 زیرگروه قرار خواهند گرفت که مهمترین آنها شامل رده ۱۰، رده ۲۰، رده ۳۰، 40، 60، 80، 100، 120، 140، 160 و همچنین لولههای XS، XXS، ۵S، ۱۰S و ۴۰S هستند.
- از نظر اندازه و سایز نیز این لولهها میتوانند در اندازههای مختلفی همچون سایزهای ½، ¾، 1، 1 و ¼، 1 و ½، 2 و ½، 3، 4، 5، 6 و … تولید شوند.
کاربردهای اصلی لوله مانیسمان
لولههای بدون درز یا مانیسمان همانند انواع لوله و اتصالات UPVC از مزایا و معایب و همچنین ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی برخوردار هستند و به همین دلیل میتوانند کاربردها و استفادههای متعددی داشته باشند. از جمله مهمترین و اصلیترین کاربردهای این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از این لولهها میتوان به عنوان لولههای تحت فشار برای انتقال نفت و گاز و سیالات مختلف دیگر استفاده کرد.
- این لولهها میتوانند برای انتقال مواد مختلف در صنایع دارویی و غذایی استفاده شوند.
- لوله مانیسمان جهت خطوط هیدرولیک و … استفاده میشود.
- در صنایع مختلفی همچون خودروسازی، پتروشیمیها، تجهیزات نظامی، ساختمانسازی، پالایشگاهها و … استفاده میشوند.
- در ساخت پل و اسکله مورد استفاده قرار میگیرند.
- در آتش نشانی، صنعت رنگ و رزین و پلی اکریل، صنعت دریایی و کشتیرانی، آب و فاضلاب و … کاربرد دارند.
- از این لولهها در مخازن بویلرها، کمپرسورها و … استفاده میشود
قیمت لوله مانیسمان
لولههای مانیسمان به دلیل داشتن مزیتهای متعدد و کاربردهای فراوان خود در بسیاری از صنایع مورد توجه قرارگرفتهاند. قیمت این لولهها میتواند در اثر فاکتورها و پارامترهای مختلفی تغییر کند. از جمله مهمترین فاکتورهای مؤثر در قیمت لولههای مانیسمان میتوان به مواردی همچون نوع و جنس لولهها، کشور و برند سازنده لوله، نحوه فرآیند تولید، استانداردهای تولید، بازار بورس و بازار جهانی فولاد، نرخ ارز، هزینههای حملونقل و تولید، کیفیت تولید لوله، ضخامت و قطر لولهها، سایز و ابعاد لوله، مشخصات مکانیکی و شیمیایی لولهها، میزان عرضه و تقاضا، کاربردهای لوله، قیمت مواد اولیه و وضعیت صادرات و واردات، حجم و میزان خرید لولهها و …اشاره کرد. در مقالهای تحت عنوان مزایا و معایب لولههای پی وی سی به بررسی مهمترین ویژگیها، مزیتها و ایرادات انواع لولههای پی وی سی پرداخته شده که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
جمعبندی پایانی
لولههای بدون درز که با نام لوله مانیسمان شناخته میشوند از جمله لولههایی هستند که هیچگونه جای جوش و درزی نداشته و سطوح داخلی و خارجی آنها کاملاً یکدست و یکپارچه است. این لولهها میتوانند انواع مختلفی از نظر سایز، روش تولید، مواد اولیه، استانداردهای تولید و … داشته باشند و هر کدام از آنها کاربردهای مختلفی دارند. صنعت نفت و گاز، خودروسازی، انتقال سیالات پرفشار، خطوط هیدرولیک و… از مهمترین کاربردهای این لولهها هستند. قیمت این لولهها نیز میتواند باتوجه به فاکتورهایی همچون نرخ ارز، نوع و جنس مواد اولیه، روش تولید، کارخانه تولیدکننده، مشخصات مکانیکی و شیمیایی، کاربردها، ابعاد و اندازه، وزن و ضخامت و … متفاوت باشد.