لولهها از جمله تجهیزات کاربردی هستند که هزاران سال است برای اهداف مختلف خصوصاً انتقال سیالات از نقطهای به نقطه دیگر استفاده میشوند. لولهها میتوانند بر اساس فاکتورهای متعددی همچون جنس، کاربرد، ویژگی، اندازه و ابعاد و … دستهبندی شوند و هر کدام از آنها در پروژههای مختلفی استفاده شوند. لولههای هیدرولیک از جمله لولههای فولادی هستند که بهواسطه داشتن عناصری همچون کروم، نیکل، کربن، سیلیکون و … از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردارند. در ادامه مطلب به بررسی کامل لوله هیدرولیک، مشخصات و کاربردهای آن پرداخته میشود.
لوله هیدرولیک چیست؟
لولههای هیدرولیک نوعی از لولههای فولادی هستند که برای انتقال مایعات از نقطهای به نقطه دیگر استفاده میشوند و از یک طراحی و ساختار منحصربهفرد برخوردارند تا بتوانند مایع هیدرولیکی را به داخل یا در میان قطعات هیدرولیک، دریچهها، موتورها و ابزارها انتقال بدهند. این لولهها از خاصیت انعطافپذیری بالایی برخوردارند و با توجه به آنکه به صورت چند لایه ساخته میشوند میتوانند در فشارهای بالا عملکرد مناسبی داشته باشند.
در حقیقت ایجاد سیستمهای لوله هیدرولیک تفاوت زیادی با سیستمهای لولهکشی معمولی دارد چرا که در این سیستم مایعات با فشار زیادی از لوله و اتصالات عبور خواهند کرد و سادهترین نقص در این سیستمها باعث بروز مشکلات متعددی خواهد شد.
مشخصات و ساختار لولههای هیدرولیک
همانطور که گفته شد لوله هیدرولیک همانند لوله مانیسمان و لوله pvc و سایر لولهها از ویژگیها و مشخصات منحصربهفردی برخوردار است. به صورت کلی طراحی این لولهها بهگونهای است که از سه لایه اصلی تشکیل میشوند و هر کدام از این لایهها میتوانند ویژگیهای متفاوتی داشته باشند.
- لایه اول از جنس لاستیک مصنوعی، تفلون یا پلیاستر بوده و وظیفه آن حفاظت از سیال است. این لایه باید از انعطافپذیری بالایی برخوردار باشد تا سازگاری مناسبی با سیال داخل لوله داشته باشد.
- لایه دوم که لایه مسطح است نیز میتواند از چند لایه متفاوت تشکیل شود و بر روی لایه داخلی لوله بافته خواهد شد. وظیفه این لایه تحمل فشار داخل لوله هیدرولیک است و میتواند در شلنگ هدایت الکتریکی ایجاد کند.
- لایه سوم که از جنس پلیاستر است نیز دارای وظیفه محافظت در برابر سایش، عوامل شیمیایی، خوردگی ناشی از باران، آتشسوزی، الکتریسیته و … است.
مزیتهای استفاده از لوله هیدرولیک
همانطور که گفته شد سیستمهای لولهکشی با لولههای هیدرولیک در مقایسه با سیستمهای معمولی تفاوتهای متعددی دارند و میتوانند تحت فشار عملکرد مناسبی داشته باشند. از جمله مهمترین مزیتهای این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- نیروی هیدرولیک در مقایسه با نیروهای مکانیک، الکتریک، مکانیک و پنوماتیک قویتر است.
- نصب و راهاندازی و همچنین تعمیر این سیستمها به دلیل استاندارد بوده راحتتر است.
- در صورت قرار گرفتن سیستمهای هیدرولیک زیر بار میتوانند راحتتر و سریعتر استارت بخورند
- این سیستمها از قابلیت تبدیل حرکت دورانی به حرکت خطی برخوردار هستند.
در حقیقت مهمترین مزیت لولههای هیدرولیک ساختار و طراحی ویژهای است که دارند و میتوانند در برابر بار و فشارهای بالا عملکرد مناسبی داشته باشند. در مقاله دیگری تحت عنوان تفاوت لولههای درزدار و بدون درز به بررسی ویژگیها، کاربردها و قابلیتهای لولههای درزدار و بدون درز پرداخته شده که میتواند اطلاعات مفیدی به خوانندگان ارائه کند.
نکات مهم در سیستمهای هیدرولیک
لولههای هیدرولیک از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند به همین دلیل وجود هرگونه ایراد و مشکل در سیستمهای لولهکشی با این لولهها میتواند چالشهای متعددی ایجاد کند.
- تعمیر و نگهداری از سیستمهای هیدرولیک اهمیت زیادی دارد به همین دلیل لازم است که در صورت استفاده از نرمافزار تشخیص لولهکشی، سیستمهای اندازهگیری و … دقت بالایی داشت.
- برای تولید و ساختوساز تجهیزات مورد استفاده در لولهکشی هیدرولیک به قدرت بالا و عملکرد عالی نیاز خواهد بود.
- در سیستم لوله هیدرولیک اپراتورها میتوانند از ماشینآلات برای کنترل جریان فشار که تغییرات میزان قدرت اعمال شده توسط دستگاه را بیان میکند استفاده نمایند.
- در انتخاب سایز و ابعاد لولههای هیدرولیک باید دقت بالایی داشت چرا که این لولهها تحت فشار هستند و حتماً باید متناسب با نوع سیال و فشار آن استفاده شوند. انتخاب لولههای بزرگ یا کوچک میتواند مشکلات و چالشهای مختلفی در سیستمهای لولهکشی ایجاد کند.
انواع لوله هیدرولیک
لولههای هیدرولیک همانند انواع لولههای دیگر میتوانند انواع مختلفی داشته باشند اما به صورت کلی به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که به شرح زیر خواهند بود.
- لولههای هیدرولیک معمولی که از جنس SA179,SA335,ST35/8 با گریدهای استاندارد از سایز ۵ میلیمتر به بالا هستند.
- لولههای صنعتی هیدرولیک که از جنس لوله هیدرولیک SA106، لوله هیدرولیک GrB، لوله هیدرولیک SA53Gr، لوله هیدرولیک PSl2، لوله هیدرولیک PSl1، لوله هیدرولیک APL5L و لولههای هیدرولیک فولادی (انواع لولههای مانیسمان، لوله هیدرولیک درزدار و لوله هیدرولیک درز مخفی) هستند.
- لوله هیدرولیک مانیسمان با ضخامت بالا و متریال لوله هیدرولیک X42، لوله هیدرولیک X65 و لوله هیدرولیک X60
قیمت لوله هیدرولیک
قیمت لولههای هیدرولیک نیز همانند انواع لولههای دیگر میتواند تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار داشته باشد و نمیتوان نرخی قطعی برای آنها عنوان کرد. از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر روی قیمت این لولهها میتوان به نوع لوله، عناصر تشکیلدهنده، ابعاد و اندازه، برند و شرکت تولیدکننده، وضعیت بازارهای جهانی فلزات، میزان عرضه و تقاضا و … اشاره کرد. در مقالهای با عنوان لولههای درزدار چیست از سایت وینوپلاستیک میتوان اطلاعات مفیدی در مورد این لولهها به دست آورد و با خصوصیات، ویژگیها و قابلیتهای آن آشنا شد.
جمعبندی نهایی
لوله هیدرولیک نوعی از لولههای فولادی است که در 3 لایه اصلی تشکیل شده و برای انتقال سیالات مختلف تحت فشارهای بالا استفاده میشوند. این لولهها میتوانند کاربردهای متعددی در صنایع مختلف داشته باشند اما استفاده از آنها نیازمند توجه به نکات و فاکتورهای مختلفی همچون انتخاب درست لوله، نصب و اجرای تخصصی و … خواهد بود.