لولهکشی آب باران به عنوان یکی از مهمترین مراحل ساخت ساختمان و سیستم لولهکشی شناخته میشود و اهمیت بسیار زیادی در مدیریت آب باران و جلوگیری از ایجاد خسارت دارد. اگرچه باران یکی از قشنگترین و مفیدترین نعمتهای خداوند به شمار میرود اما چنانچه به خوبی در ساختمانها مدیریت نشود میتواند باعث گرفتگی چاه فاضلاب، نشتی در دیوارها و آسیب به قسمتهای مختلف شود. روش لولهکشی آب باران در حقیقت راهکاری برای فراهم کردن مسیری اصولی برای هدایت آن به محیط خارجی ساختمان و جلوگیری از ایجاد خسارت است به همین دلیل باید بر اساس اصول و قواعد ویژهای اجرا شود. در ادامه مطلب به بررسی اصول اجرایی لولهکشی آب باران پرداخته خواهد شد.
لولهکشی آب باران چه اهمیتی دارد؟
همانطور که گفته شد اگرچه بارش باران میتواند مزایای متعددی برای محیط زیست و چرخه زندگی داشته باشد اما تجمع آن در ساختمانهای مسکونی، تجاری، صنعتی و … میتواند مشکلات متعددی ایجاد کند به همین دلیل استفاده از یک سیستم لولهکشی مناسب میتواند مانع از این تجمع و ایجاد خسارتهای مختلف شود. زمانی که لولهکشی به صورت اصولی انجام شود و مسیر مناسبی برای هدایت آب باران ایجاد کند از ایجاد هرگونه خسارتی جلوگیری میشود.
امروزه هدایت آب باران به سیستم شبکه آب و فاضلاب شهری مجاز نیست و حتماً باید مقصدی مجزا برای آن در نظر گرفته شود به همین دلیل در صنعت ساختمانسازی در کنار لولهکشی آب و فاضلاب، لولهکشی آب باران نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از قواعد و قوانین ویژهای پیروی میکند. در مقالهای تحت عنوان تاریخچه لولهکشی آب به بررسی تاریخچه استفاده از سیستم لولهکشی در ایران پرداخته شده که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
اصول اجرای لولهکشی آب باران در ساختمان
بعد از آنکه لوله و اتصالات مناسب برای اجرای لولهکشی انتخاب شد باید مراحل اجرای آن انجام شود. اصول لولهکشی آب باران در مقایسه با سایر سیستمهای لولهکشی متفاوت است و برای اجرای آن باید از اصول و قواعد مختلفی استفاده کرد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- لولهها در این سیستم باید موازی با سطوح دیوار در کف ساختمان نصب شوند.
- لولهکشی آب باران باید از لوله و اتصالات فاضلاب ساختمانی تفکیک شوند.
- به هیچ عنوان نباید لولههای آب باران را در داخل بتن دفن کرد.
- در صورتی که نیاز باشد دور لولهها از مصالح پر شود باید از مصالح مناسبی استفاده شود که در صورت نیاز بهراحتی برداشته شود.
- تمامی مسیرها و قطرهای لولههای عمودی و افقی، دریچههای بازدید و … باید در نقشههای لولهکشی آب باران ساختمان به نمایش گذاشته شوند و مشخص باشند.
- برای اجرای لولهکشی آب باران باید از تجهیزات مخصوصی استفاده شود تا راندمان و عملکرد مناسبی داشته باشند
مهمترین نکات لولهکشی آب باران ساختمان
به صورت کلی برای اجرای هر کدام از انواع سیستمهای لولهکشی لازم است که از قواعد و قوانین ویژهای پیروی شده و به نکات و فاکتورهای مختلفی اهمیت دارد. لولهکشی آب باران نیز به دلیل اهمیت ویژهای که دارد نیازمند توجه به قواعد منحصربهفردی بوده و برای اجرای آن لازم است که مراحل مختلفی را پشت سر گذاشت. از جمله مهمترین نکات اجرایی این نوع از لولهکشی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- لولهکشی آب باران باید از محل قرارگیری عایق روی بام و سطوح دیگر آن شروع شده و تا 1.5 متر دورتر از دیوار خارجی بنا ادامه پیدا کند.
- این لولهکشی بعد از 1.5 متر فاصله از دیوار خارجی ساختمان برای اتصال به شبکه دفع آب باران شهری بر اساس قوانین تعیین شده اجرا خواهد شد.
- ادامه لولهکشی باران در ساختمان بر اساس طراحی انجام شده و اصول تعیین شده برای اجرای لولهکشی در بخش داخلی تا لولهکشی فاضلاب و دیگر قسمتها خواهد بود.
- این لولهکشی باید به نحوی طراحی و اجرا شود آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی ساختمان را جمعآوری کرده و به محل مورد نظر انتقال بدهد.
- باید توجه داشت که لوله و اتصالات فاضلاب شهری و لوله و اتصالات آب باران در قسمتهای داخلی ساختمان جداسازی شوند.
- در زمان اجرای لولهکشی حتماً باید به شیب آب در داخل کفشوها، سیفونها و لولههای قائم توجه شود.
- نصب لولههای عمودی و افقی آب باران باید با نصب سیفون همراه باشد تا از ورود آب به فاضلاب و همچنین تولید بو و گازهای ناخوشایند جلوگیری شود.
- نصب سیفون جداگانه بر روی هر قسمت از لولهکشی کمک میکند که جریان آن مشخص و محل انتقال آب تعیین شود
- در این لولهکشی باید از دریچههای بازدید برای تمیزکاری و جلوگیری از تجمع گلولای استفاده کرد.
بهترین لولهها برای لولهکشی آب باران
امروزه انواع مختلفی از لولههای فلزی، پلیمری، پلاستیکی، سیمانی و … در دسترس هستند که میتوان برای اهداف مختلفی از آنها استفاده کرد. میتوان گفت بهترین لوله برای سیستم آب باران لولههای پلیمری PVC و UPVC هستند که از ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی برخوردارند. این لولهها در برابر مواد شیمیایی مقاومت بالایی دارند، در برابر فشار و ضربه تحمل خوبی دارند، از طول عمر بالایی برخوردارند، دچار زنگزدگی و خوردگی نمیشوند، نصب و اجرای راحتی داشته و بسیار مقرونبهصرفه هستند. در مقاله دیگری از سایت وینوپلاستیک به بررسی راهکارهای جلوگیری یخزدگی لوله PVC پرداخته شده که میتوان اطلاعات مفیدی از آن دریافت کرد.
جمعبندی نهایی
تجمع آب باران در ساختمانها میتواند مشکلات مختلف و خسارتهای متعددی ایجاد کند به همین دلیل لولهکشی آب باران اهمیت و ارزش بسیار زیادی دارد. برای اجرای این سیستم لولهکشی لازم است که از قواعد و قوانین ویژهای پیروی کرد و به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه داشت تا بهترین عملکرد را داشته و از آسیبهای احتمالی جلوگیری شوند.