استفاده از لولههای پلاستیکی در ساخت ساختمانها، امروزه محدود به لولهکشی آب نیست. استفاده از لوله پلاستیکی در تاسیسات برق ساختمان نیز از مهمترین کاربردهای این نوع لوله به حساب میآید. لوله پلاستیکی در صنعت ساختمان تفاوتهای چشمگیری به وجود آورده و علاوه بر حفظ کیفیت و بهبود سهولت نصب، توانسته هزینهها را نیز کاهش دهد.
لولههای پلاستیکی در تاسیسات برق ساختمان در دو حالت لوله محافظ سیم برق و لوله خرطومی برق مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد لوله پلاستیکی به عنوان لوله محافظ سیم برق را در مقاله لیست قیمت لوازم برق ساختمان و انواع لوازم برقی مورد بررسی قرار دادیم. نوبتی هم که باشد، نوبت خرطومی برق است.
در این مقاله، قصد داریم در مورد انواع لوله خرطومی برق و تفاوتهای بین این نوع لولهها صحبت کنیم. مطالعه این مقاله به شما کمک میکند تا با دید بازتر و شناخت بهتری، لولههای خرطومی مورد نیاز منزل خود را تهیه کنید. پس اگر شما هم صاحب یک پروژه ساختمانی هستید و به مراحل برقکشی رسیدهاید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
مزایای لوله خرطومی برق
پیش از آن که به بررسی انواع خرطومی برق و کاربرد آنها بپردازیم، بهتر است ببینیم لولههای خرطومی برق اصلا به چه دردی میخورند و چرا از دیرباز تا کنون مورد استفاده قرار میگیرند؟ دلایل زیادی وجود دارد که شما را قانع میکند تا از این نوع لوله در اجرای سیمکشی ساختمان استفاده کنید که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
انعطافپذیری
بدون شک مهمترین تمایز لولههای خرطومی از سایر انواع لوله و اتصالات پلاستیکی، انعطافپذیری آنهاست. سیمهای برق به دلیل ماهیت و وظیفهای که دارند، معمولا زیاد پیچ و تاب میخورند و از یک سو به یک سوی دیگر میروند. لولههای معمولی پلاستیکی و فلزی انعطاف لوله خرطومی را ندارند و برای یک تغییر مسیر ساده در آنها، باید از اتصالاتی نظیر زانو و سه راهی استفاده نمود. لوله خرطومی اما با انعطافپذیری بالای خود، پا به پای سیم برق میتواند کش و قوس یابد و خمیده شود. به وقت نیاز، میتوان با قیدهایی این نوع لوله را صاف و مستقیم نگه داشت و در صورت لزوم میتوان آن را در جهات مختلف تا کرد.
خاصیت عایق
لولههای فلزی، اولین محافظهای سیم برق بودند که توسط استادکاران و مهندسین برق برای حفاظت از سیمها در برابر ضربه و فشار مصالح ساختمانی به کار گرفته شدند. یکی از مشکلات این نوع لولههای برق این بود که لوله فلزی به عنوان رسانای جریان برق عمل میکرد و در صورت آسیبدیدگی لایه عایق یکی از سیمها، مشکل اتصالی برق را به وجود میآورد و تمام لولهها را برقدار میکرد.
لولههای خرطومی که از جنس پلاستیک ساخته میشوند، یک پاسخ مناسب و کارآمد برای این مشکل هستند. این لولهها به دلیل ماهیتی که دارند، در برابر جریان برق عایقهای مناسبی به شمار میروند. این خاصیت باعث میشود امنیت سیستم برق منازل بیشتر شود و برقکار نیز با اطمینان خاطر بیشتری کار خود را انجام دهد.
البته هنوز هم برخی از انواع لوله خرطومی برق از جنس فلز هستند که برای موارد خاص مورد استفاده قرار میگیرند. در قسمتهای بعد به معرفی این نوع لولهها نیز خواهیم پرداخت.
وزن سبک
لولهها و ابزارآلات تاسیساتی وزن قابل توجهی دارند و میتوانند روی مقاومت سازههای ساختمانی نظیر دیوار تاثیرگذار باشند. به خصوص لولههای فلزی آب و برق، یک وزن اضافه بیهوده روی بخشهای مختلف ساحتمان اعمال میکنند که همین موضوع، در شرایط خاصی ممکن است برای ساکنین و سازندگان دردسرساز شود.
خرطومی برق به دلیل ساخته شدن از پلاستیک، وزن بسیار کمتری دارد. اگر تاکنون یک رول کامل خرطومی برق را در دست گرفته باشید، متوجه میشوید که وزن این نوع لوله عملا ناچیز است. همین موضوع، باعث میشود استفاده از لوله خرطومی درون دیوارها با اطمینان خاطر بیشتری انجام شود و هیچ مشکلی برای سازههای بارکش ساختمان ایجاد نمیکند.
سایزبندی
بسته به حجم و نوع سیمهای برق ساختمان، حجم کل سیمهایی که قرار است درون یک لوله محافظ قرار بگیرد میتواند متفاوت باشد. این موضوع باعث میشود برقکاران به لولههای محافظ در سایز بندی و ابعاد گوناگون نیازمند باشند. خوشبختانه با سایزبندی متنوعی که امروزه برای انواع لوله خرطومی برق وجود دارد، مشکل سایزبندی این نوع لولهها نیز برطرف میشود.
قیمت پایین
رقیب اصلی خرطومی برق پلاستیکی، لولههای برق فلزی هستند. واقعا نیاز نیست چیزی در مورد تفاوت قیمت این دو متریال بیان شود. پلاستیک نماد سبکی و وزن کم است و فلز در سوی دیگر، اگرچه لولههای فلزی از آلومینیوم استفاده میشوند، نماینده سنگینی و وزن بالاست. وزن بالا، طبیعتا قیمت بالا را نیز به دنبال خواهد داشت. از آنجا که صرفه اقتصادی یکی از مهمترین پارامترهای مدنظر تمام کارفرمایان و سازندگان است، طبیعتا لولههای ارزان پلاستیکی به لولههای گران فلزی ترجیح داده میشود.
رنگبندی متنوع
برخی از استادکاران، امروزه برای مرتب شدن و نظم کار خود، دستهسیمهای مربوط به برق منزل، آنتن و تلفن، اینترنت و… را از همدیگر جدا میکنند تا در صورت خرابی یک سیستم، بتوان به سادگی و در کمترین زمان ممکن عیبیابی را انجام داد و مشکل را برطرف نمود. لولههای فلزی به دلیل رنگهای مشابه نمیتوانستند در این زمینه کمکی به برقکاران بکنند اما خرطومی برق با رنگهای متنوع خود میتواند زمینهساز مرتبسازی سیمهای برق شود.
انواع لوله خرطومی برق
خرطومیهای برق، یک عنصر نسبتا قدیمی در سیمکشی ساختمان هستند و همین موضوع باعث شده انواع مختلفی از آن امروزه در بازار وجود داشته باشد. در ادامه، برخی از انواع کاربردی خرطومی برق را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
خرطومی پلاستیکی
اگرچه انواع متعددی از خرطومی برق به وسیله متریالهای پلاستیکی ساخته میشوند اما خرطومی پلاستیکی در بازار همان خرطومی ساخته شده از پلاستیک پلیآمید است. این نوع خرطومی برق دارای وزن بسیار سبک و قیمت مناسبی هستند اما امروزه به دلیل آنکه مقاومت حرارتی پلیآمید در برابر شعله بسیار کم است و تقریبا با هر نوع آتشسوزی بخش زیادی از خرطومی ذوب میشود، از این نوع لوله برق کمتر از سایر انواع لوله خرطومی استفاده میشود.
خرطومی پی وی سی
پلاستیک پی وی سی یا پلی وینیل کلراید، یکی دیگر از متریالهای سازنده خرطومی برق به شمار میرود. نقطه ضعف اصلی خرطومیهای پلیآمید که مقاومت دمایی پایین بود، در این نوع خرطومی رفع شده و حتی یک بهبود قابل توجه نیز در ساختار آن ایجاد شده است.
مقاومت دمایی لوله خرطومی پی وی سی بالاتر از لوله پلاستیکی پلیآمید میباشد. همین موضوع منجر به آتش گرفتن و شعلهور شدن دیرهنگامتر این نوع لوله نسبت به لوله پلاستیکی میشود. لوله خرطومی پی وی سی نه تنها مقاومت بالایی در برابر آتش دارد بلکه به نوعی ضدحریق نیز به حساب میآید. در صورت شعلهور شدن پلاستیک پی وی سی، هیدروکلریک اسید آزاد میشود که مانند یک پتوی حریق عمل میکند و اطراف محل آتشسوزی را میگیرد. با افزایش غلظت هیدروکلریک اسید گازی اطراف آتش، ارتباط بین آتش و اکسیژن قطع میشود که این موضوع، سریعا آتش را از بین میبرد و شرایط را برای تعمیرات و اصلاحات فراهم میکند.
خرطومی فلزی
در بخش قبلی، معایب متعددی برای لولههای فلزی مطرح کردیم اما این ماده اولیه، هنوز هم در ساخت خرطومی برق کاربرد دارد. خرطومی برق فلزی که با نام خرطومی فلکسیبل نیز شناخته میشود، یکی از انواع خرطومی برق است که برای فضاهای روباز کاربرد دارد و دلیل بقای آن در بین پلاستیکهای کارآمد و ارزان، تنها یک چیز است: مقاومت!
لولههای خرطومی فلزی مقاومت بسیار بالایی دارند در حالی که خرطومیهای پلاستیکی در برابر ضربه و فشار بسیار شکننده هستند. سایش و برخورد اشیا نیز از دیگر مشکلات لولههای پلاستیکی است که فلز به رغم قیمت بالا و وزن بیشتر، میتواند آنها را برطرف کند.
لولههای فلزی در برابر ضربه و فشار مقاومت بالایی دارند. در مکانهای روباز، امروزه بیشتر از لوله فلزی استفاده میشود تا در صورت بروز برخورد یا اعمال فشار، خرطومیها آسیب نبینند.
خرطومی فلزی یا فلکسیبل را میتوان در سایر نقاط منزل نیز به کار برد اما قیمت بالاتر آن، معمولا کارفرمایان را از این کار باز میدارد.
یکی دیگر از مشکلات لوله برق فلزی سنتی، مشکل فرسایش در مجاورت هوا یا خوردگی این نوع لوله است. لولههای جدیدتر با داشتن یک لایه روی در برابر اکسایش و خوردگی نیز مقاومت هستند که این موضوع میتواند به افزایش طول عمر لوله منجر شود. مشکل انعطافپذیری این نوع لوله فلزی نیز با ساختار فنر گونه این نوع لولهها برطرف شده و اصلا به همین دلیل است که لوله خرطومی فلزی را لوله فلکسیبل (Flexible) مینامند.
جمعبندی
استفاده از خرطومیهای برق امروزه برای حفاظت از سیمها در برابر دنیای بیرون، توصیه میشود. خرطومی برق هزینه زیادی برای شما به همراه ندارد و استفاده از آن نیز بسیار آسان است اما مزایای آن، به اندازهای هست که حتی اگر قیمت آن بالا میبود، باز هم بهتر بود از خرطومی استفاده شود.
در این مقاله، در مورد انواع لوله خرطومی برق و ویژگی های آنها صحبت کردیم. خرطومی برق به دلیل عدم نیاز به لوله و اتصالات سنتی برق و انعطافپذیری بالا، بیشتر از سایر انواع لوله برق به کار گرفته میشود. مزایای زیادی را میتوان برای این نوع لوله برق برگزید که مهمترین این مزایا را میتوان وزن پایین، تنوع در رنگ و سایز بندی، قیمت مناسب و انواع متفاوتی که با نیازهای کاربران هماهنگ هستند، دانست.
لولههای خرطومی امروزه در سه مدل پلیآمید یا پلاستیکی، پی وی سی و فلزی تولید شده و به فروش میرسند که انواع پلاستیکی آن توسط کارخانه تولید لوله پلاستیکی وینو پلاستیک با کیفیت بالا و بهترین قیمت از همین سایت قابل خریداری خواهد بود.