استخرها اگرچه در صنعت کشاورزی جایگاه ویژهای دارند اما امروزه استخرهای مخصوص شنا در ساختمانهای مسکونی، مجتمعهای تجاری و اماکن تفریحی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و همین امر باعث میشود که مراحل ساخت و آمادهسازی آنها از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
مرحله لوله کشی از مهمترین مراحل ساخت استخرها است که باید بر اساس استانداردها و اصول خاصی اجرا شود. برای لوله کشی استخر میتوان از انواع مختلفی از لوله و اتصالات فلزی، پلیمری و … استفاده کرد که هر کدام میتوانند مزیتهای خاص خود را داشته باشند.
در ادامه مطلب به بررسی کامل لوله کشی استخر و مراحل اصلی آن پرداخته میشود
اصول اولیه لوله کشی استخر
برای لوله کشی استخر ساده و انواع استخرهای صنعتی لازم است که به استانداردها و قواعد مختلفی توجه داشت تا مشکلی در گردش، تخلیه و تصفیه آب ایجاد نشود. از جمله مهمترین قواعد و اصول لوله کشی استخر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در لوله کشی استخر حتماً باید بستر مناسبی برای گردش آب، لوله کشی آب گرم و سیستم تصفیه در نظر گرفته شود.
- برای سیستم تصفیه باید سیستم فیلتراسیون مناسبی تعبیه شود.
- نوع، جنس و سایر لوله ها در استخر اهمیت بالایی دارد و باید بر اساس استانداردها انتخاب شوند.
- عایقبندی و پوشش سیستم لوله کشی اهمیت بالای دارد و باید اجرا شود
- برای افزایش سرعت جریان آب در استخر حتیالامکان باید از استفاده از اتصالات زانویی خودداری کرد.
- مسیر لولهکشی استخرها باید از پمپ شروع شده و به فیلتر از فیلتر به سیستم گرمایشی یا تصفیه کلر امتداد پیدا کند.
- باید سادهترین مسیر را برای عبور دادن لولهها انتخاب کرد چرا که این کار در صرفهجویی هزینهها و تخلیه استخر بسیار مؤثر خواهد بود.
مراحل اصلی لوله کشی استخر
اجرای لوله کشی استخر یک فرآیند تخصصی و زمانبر است و باید توسط افراد متخصص و ماهر انجام شود. اجرای این فرآیند در مراحل مختلفی انجام میشود که به شرح زیر میباشند:
نصب زهکش
مرحله اول لوله کشی استخر ساده و انواع استخرهای صنعتی، زهکشی آن است. نصب زهکشی در روند اجرای لوله کشی استخرها ضرورت و اهمیت بالایی دارد چرا که نصب زهکش میتواند مواد اضافی موجود در آب، چربیها و … خارج کرده و وارد فاضلاب کند.
در حقیقت زهکش و لولههای اصلی فاضلاب به همدیگر متصل هستند و زمانی که استخر زهکشی شود، امکان مسدود شدن فاضلاب تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
نصب کف استخر و اتصال کوپلینگها
بعد از زهکشی استخر نوبت به نصب و اجرای کف آن خواهد بود. افراد متخصص میتوانند با انجام چند مرحله جزئی لولههای کف استخر را نصب کنند.
لولههای کف استخر باید به پمپ متصل شوند. کوپلینگ ها در اصل قطعاتی برای اتصال دو شفت به هم هستند و در محلهای لازم برای آبگیری، تخلیه و ورودیهای آب استفاده میشوند.
نصب لولههای ورودی جریان آب
در مرحله سوم نوبت به نصب لولههای جریان آب میرسد. لوله ها به طرف جتهای آبی کشیده خواهند شد. اتصال لولههای جریان باید به شکل انشعابات گستردهای صورت بگیرند؛ در غیر این صورت نمیتوان اطمینان داشت که لوله ها کف استخر را به صورت کامل پوشش میدهند.
نصب پوششهای مختلف در قسمت انتهایی لولهها
برای آنکه لوله کشی استخر به صورت کامل و بینقص انجام شود باید پوششهای مطمئنی در انتهای لوله ها ایجاد گردد.
پوششی که در انتهای لوله ها قرار داده شود میتواند از ورود اجسام خارجی مانند سنگریزه، خاک و … جلوگیری کند و از گرفتگیهای مکرر لوله ها ممانعت خواهد کرد. بهمنظور انجام این مرحله در طی پروسه لوله کشی استخر ساده، باید محل ورودی لولهها به کمک پلاستیکهایی مخصوص بسته شوند.
آماده کردن لولههای محل لوله کشی
ابعاد و مکان پروژه میتواند تأثیر بسیار زیادی بر روی آمادهسازی بستر لوله کشی داشته باشد و روند آمادهسازی تمامی استخرها مشابه هم نخواهد بود.
در حقیقت محل و ابعاد استخر باید توسط متخصصان بررسی شود و بهترین شیوه ممکن برای اجرای لوله کشی آن اتخاذ گردد.
متصل کردن لولهها
بعد از آنکه محل استخر آماده شد و مراحل ابتدایی لوله کشی شامل زهکشی، کف و … اجرا شد نوبت به اتصال لوله ها خواهد رسید، لوله ها باید به درستی متصل شوند چرا که از حساسیت بالایی برخوردار هستند.
هر گونه اشتباه و اتصال نادرست لوله ها میتواند در نهایت منجر به خسارتها و آسیبهای متعدی شود به همین دلیل باید توسط افراد متخصص و حرفهای انجام شود.
بعد از اتمام لولهکشی نوبت به قرار دادن پوششهای پلاستیکی روی هر یک از لولههای اصلی میرسد تا از ورود هرگونه گردو خاک و سنگ و … به داخل آنها ممانعت شود.
متصل کردن لولهها به سیستمهای مربوطه
در نهایت و بعد از اجرای لوله کشی باید آنها را به سیستمهای مربوطه متصل نمود. برای این کار ابتدا باید در پوشش ها و پوششهای پلاستیکی از لولههای اصلی جدا شود تا بتوان آنها را به سیستمهای مختلف متصل کرد.
دستگاه تصفیه آب، دستگاه پمپ آب، سیستمهای سرمایشی و گرمایش و … از جمله تجهیزاتی هستند که به سیستم لوله کشی استخرها متصل میشوند و هر کدام وظایف مختلفی دارند.
هزینه لوله کشی استخر
یکی از مهمترین مراحلی که قبل از اجرای لوله کشی استخرها باید به آن توجه داشت، برآورد و ارزیابی هزینههای آن است.
امروزه انواع مختلفی از استخرها در حوزههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند و لوله کشی هر کدام از آنها میتواند شرایط ویژهای داشته باشد. از جمله مهمترین فاکتورهای مؤثر در برآورد هزینهها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- قیمت آیتم های مورد استفاده در سیستم لوله کشی در فروشگاه لوله و اتصالات
- سایز و ابعاد لوله استخری و جنس آن
- نوع استخر و کاربرد آن
- ابعاد و اندازه استخر و میزان تجهیزات مورد نیاز
- تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز
- محل جغرافیایی و شرایط خاص مانند حفر تونل و …
- هزینههای مربوط به نیروهای اجرایی و …
انواع روشهای لوله کشی استخر
برای لوله کشی استخر میتوان از روشها و متدهای مختلفی استفاده کرد که هر کدام میتوانند مزیتها و معایب خاص خود را داشته باشند و برای پروژههای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند.
- لوله کشی خطی (Linear Piping) که در آن لولههای استخر به صورت یک خط طولانی از یک طرف استخر به طرف دیگر آن کشیده شده و معمولاً در استخرهای بلند و باریک استفاده میشود.
- لوله کشی استخر به صورت کاملاً متقارن (Fully Symmetrical Piping) که در آن لولههای ورودی و خروجی به طور کاملاً متقارن در دو طرف استخر قرار میگیرند و برای استخرهایی با طراحی هندسی منظم و همسان مناسب است.
- لوله کشی استخر به صورت نیمه متقارن (Semi-Symmetrical Piping) که در آن لولههای ورودی و خروجی در دو طرف استخر متقارن نیستند و برای استخرهایی با طراحی میانه و تنوع در شکل مناسب است.
- لوله کشی استخر به صورت سری (Series Piping) که در آن آب به ترتیب از یک لوله به لوله دیگر منتقل میشود و تجهیزات کمتری برای تنظیم جریان آب نیاز است. این روش برای استخرهای کوچک و ساده مناسب است.
جمعبندی نهایی
استخرها از جایگاه ویژهای در بین مردم خصوصاً در ساختمانهای مسکونی، ویلاها، مجتمعهای تجاری و تفریحی و …برخوردارند اما ساخت و بهرهبرداری از آنها باید بر اساس استانداردها و قوانین ویژهای انجام شود.
لوله کشی استخر نیازمند رعایت اصول و قواعد مختلفی است و در مراحل مختلفی همچون زهکشی، نصب کف استخر، اتصال لوله ها، متصل کردن سیستمهای مختلف و … انجام میشود