یکی از مهمترین مراحل در صنعت ساختمانسازی مرحله لولهکشی آب ساختمان است که باید تحت استانداردها، قوانین و ضوابط ویژهای اجرا شود. امروزه از انواع لوله و اتصالات از جمله فلزی، پلیمری و … در سیستم لولهکشی آب و فاضلاب ساختمان استفاده میشود و لازم است که در تمامی نقاط ساختمان به شیرهای آب دسترسی داشت. یکی از مهمترین تجهیزاتی که در سیستم لولهکشی استفاده میشود حوضچه کنتور است که هدف اصلی استفاده از آن محافظت از تجهیزات و شیرهای مورد استفاده در خط لوله است. این حوضچهها امروزه از مواد پلیمری تولید میشوند و میتوانند مقاومت بسیار خوبی در برابر فشارها، رطوبت و … داشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر حوضچه کنتور، کاربردها و مزیتهای استفاده از آن پرداخته خواهد شد.
حوضچه کنتور چیست؟
حوضچه کنتور در حقیقت یک مکعب است که برای محافظت از شیرها و تجهیزات مورد استفاده در شبکه لولهکشی ساختمان استفاده میشود و میتواند انواع مختلفی همچون حوضچههای زمینی و دیواری داشته باشد. این حوضچهها علاوه بر محافظت از شیرها و کنتورهای آب میتوانند باعث میشود که دسترسی راحتتری به آنها برای قرائت میزان مصرف وجود داشته باشد. حوضچههای کنتور میتوانند برای انشعابات تا سایز یک اینچ استفاده شوند و درب آنها از جنس چدن یا پلیمر خواهد بود.
مزایای استفاده از حوضچه کنتور
همانطور که گفته شد هدف اصلی استفاده از حوضچههای کنتور محافظت از شیرها و کنتور در سیستم شبکه لولهکشی است اما علاوه بر آن میتواند مزیتهای متعدد دیگری نیز داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- امکان مشاهده سریع نشتیهای احتمالی کنتور و همچنین لوله و اتصالات upvc و … را میسر میکند.
- در مقایسه با روشهای دیگری همچون اتاقچههای آجری و حوضچههای سنتی بسیار مقرونبهصرفهتر است.
- دسترسی راحت و سریعی را برای قرائت کنتور و همچنین انجام تعمیرات احتمالی فراهم میکند.
- در مناطقی که خاک آن از خاصیت خورندگی بالایی برخوردار است میتواند از کنتور و اتصالات به خوبی محافظت کند.
- استفاده از این حوضچهها باعث میشود که امکان انشعاب گیریهای غیرمجاز به دلیل قابلرؤیت بودن کاهش پیدا کند.
- از یخزدگی شیرها و کنتورهای آب در فواصل سرد سال و کاهش دما جلوگیری میکنند.
- علاوه بر ساختمانهای مسکونی، صنعتی و تجاری میتوان از آنها در پیادهروها، پارکها و … استفاده کرد.
استانداردها و ویژگیهای حوضچه کنتور
از آنجایی که از حوضچههای کنتور بیشتر در صنعت ساختمانسازی استفاده میشود لازم است که دارای استانداردها و ویژگیهای منحصربهفردی باشد. از مهمترین استانداردهای این حوضچهها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- مقاومت در برابر فشارهای عمودی مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره 14976
- ارائه با دربهای مختلف چدنی و پلیمری
- حوضچه به صورت ذوزنقه طراحی میشود تا بتواند به خوبی گرمای زمین را جذب کند و از یخزدگی شیرها و کنتور جلوگیری کند. این طراحی باعث میشود که گرما و سرما از درب حوضچه کمتر جذب شود.
- این حوضچهها باید در برابر فشارهای عمودی و جانبی مطابق با استاندارد BS 5834 PART 4 مقاومت بالایی داشته باشند.
- طراحی و تولید این حوضچهها باید بر اساس استاندارد BS 5834 انجام شود
- طراحی تاییدیه تست فشار مطابق استاندارد C1 و C2 از مراکز معتبر آزمایشگاهی
- طراحی پینهای تثبیتکننده بر روی کف به دلیل درگیری با بدنه حوضچه که در اثر فشار خاک تغییر فرم پیدا نکنند و همچنین استفاده از درب پلیمری مهندسی با مقاومت برابر با درب چدن مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره 14976
مشخصات فنی و خصوصیات ظاهری حوضچهها
حوضچههای کنتور همانند انواع تجهیزات مورد استفاده در سیستمهای لولهکشی میتوانند مشخصات و ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشند و در انواع سازه فلزی و بتنی و … استفاده شوند. از جمله رایجترین مشخصات و ویژگیهای این حوضچهها میتوان به مواردی همچون قابلیت تولید در رنگهای دلخواه متناسب با شرایط اقلیمی مختلف، طراحی ویژه و جذاب برای مطابقت با نمای داخلی ساختمان، استفاده از مواد Anti uv جهت مقاومت در مقابل تابش نور خورشید در تولید آنها، طراحی مناسب برای استفاده بهینه از فضای ساختمان و … اشاره کرد. در مقاله دیگری از سایت وینوپلاستیک بررسی شده است که گسکت چیست و شامل چند نوع بوده و از چه ویژگیهای برخوردار است و مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
تفاوت حوضچههای دیواری و زمینی
در حقیقت حوضچههای دیواری و زمینی هر دو با هدف محافظت از شیرها و کنتورها و دسترسی سادهتر به آنها استفاده میشوند اما تفاوتهای متعددی نیز دارند و هر کدام میتوانند همانند مزایا و معایب لولههای پی وی سی مزیتها و ایرادات خاص خود را داشته باشند. حوضچههای دیواری میتوانند برای محیطهای گرمسیر گزینه مناسبتری باشند. همچنین این حوضچهها میتوانند در مناطقی که سطح آبهای زیرزمینی بالایی دارند استفاده شوند. استفاده از حوضچههای دیواری میتواند به بررسی سریعتر نشتیها کمک کند و در مناطقی که امکان نصب حوضچههای زمینی وجود نداشته باشد کاربرد داشته باشد.
جمعبندی نهایی
حوضچه کنتور در حقیقت جعبههای مکعبی هستند که معمولاً از جنس پلیمر تولید میشوند و میتوانند از شیرها و کنتورها در برابر فشار، خوردگی و … محافظت کنند. این حوضچهها میتوانند در دو نوع دیواری و زمینی با دربهای چدنی و پلیمری وجود داشته باشند و استفاده از آنها مزیتهای متعددی همچون محافظت از تجهیزات، امکان قرائت راحتتر کنتورها، جلوگیری از یخزدگی تجهیزات و … خواهند داشت.