لوله به عنوان یکی از کاربردیترین تجهیزاتی شناخته میشود که میتواند در انتقال سیالات از نقطهای به نقطهای دیگر استفاده شود و کاربردهای متعدد دیگری نیز داشته باشد. لولهها میتوانند بر اساس فاکتورهایی همچون جنس، سایز، کاربرد، سایز و ابعاد و … دستهبندی شوند. لولههای فولادی از جمله کاربردیترین لولههایی هستند که میتوانند در بسیاری از صنایع کاربرد داشته باشند. در ادامه این مطلب از وینوپلاستیک به بررسی کامل لوله فولادی، انواع آن، ویژگیها، مزایا و معایب آن پرداخته خواهد شد.
لوله فولادی چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
لوله فولادی در حقیقت به لولههایی گفته میشود که به شکل استوانهای و با سطح مقطع دایرهای میباشند و از هر دو طرف آن قابلیت جریان سیالات وجود دارد. این لولهها از جنس فولاد میباشند و میتوانند برای انتقال انواع سیالات، انتقال جامدات، محافظت از تجهیزات و … به کار بروند. لولههای فولادی میتوانند به روش هیدروفرمینگ شکلدهی شوند که شامل سه پروسه هیدروفرمینگ فشار پایین، هیدروفرمینگ فشار بالا و هیدروفرمینگ فشار متغیر خواهند بود. این لولهها میتوانند ویژگیها و مزیتهای متعددی داشته باشند. از جمله مهمترین ویژگیها و مزیتهای این لولهها میتوان به مواردی همچون مقاومت بالا در برابر فشار بالا، مقاومت مناسب سطح داخلی در برابر خوردگی، ایمنی بالا، تنوع زیاد از نظر اندازه، سایز و ضخامت و…، داشتن امکان فرآیند الکترولیز و … اشاره کرد. در کنار تمامی مزیتهایی که این لولهها دارند میتوانند معایبی همچون امکان خوردگی و زنگزدگی در مواجه با رطوبت، وزن بالا، عدم انعطافپذیری و … نیز داشته باشند.
انواع لوله فولادی
لولههای فولادی همانند لوله پی وی سی میتوانند بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی شوند که مهمترین آنها جنس آلیاژ، نحوه تولید، قطر و ضخامت و … هستند. به صورت کلی و با توجه به تمامی فاکتورها میتوان گفت لولههای فولادی شامل موارد زیر هستند:
لوله گالوانیزه
در اصل لولههای گالوانیزه رایجترین و کاربردیترین نوع لولههای فولادی هستند که به واسطه روش تولید خاصی که دارند میتوانند در برابر خوردگی، زنگزدگی و … مقاومت بالایی داشته باشند. این لولهها میتوانند شامل انواع لولههای گالوانیزه سرد و گرم باشند و کاربردهای صنعتی و غیر صنعتی متعددی دارند. از نظر جنس آلیاژ نیز لولههای گالوانیزه میتوانند شامل دو دسته لوله گالوانیزه فولادی و لوله گالوانیزه آهنی باشند.
لولههای اسپیرال
لوله اسپیرال در اصل نوعی از لولههای نورد گرم هستند که با نام لوله مارپیچی نیز شناخته میشود. این لولهها مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار و ضربه داشته و از قابلیت شکلپذیری بسیار خوبی برخوردارند. تولید این لولهها نیز برخلاف انواع لولههای فولادی دیگر نیازی به تجهیزات سنگین و زیاد ندارد.
لولههای مانیسمان
لولههای مانیسمان یا لولههای بدون درز از دیگر لولههای فولادی هستند که به واسطه روش تولید خاصی که دارند، کاربردهای متعدد و متنوعی دارند. این لولهها در اصل با استفاده از حرارت، کشش، غلتک، عبور از زره و همچنین روشهای گریز از مرکز تولید میشوند و میتوانند ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشند. این لولهها میتوانند به عنوان لوله برق استفاده شوند و کاربردهای صنعتی متعدد دیگری نیز داشته باشند.
لولههای درزدار
این لولهها نیز نوعی از لولههای فولادی است که در اصل با استفاده از ورقههای فولادی در ضخامتهای مختلف ساخته شده و از محل اتصال جوش داده میشوند.
لولههای گازی
این لولهها نیز میتوانند همانند لولههای گالوانیزه شامل انواع لولههای نورد گرم و نورد سرد باشند و برای انتقال گاز از نقطهای به نقطه دیگر استفاده شوند. این لولهها میتوانند به صورت توکار و روکار استفاده شوند.
- لوله آتشخوار، لوله گوشت دار، لوله مبلی، لوله api، لوله مسی، لوله لنس، لوله داربست، لوله صنعتی، لوله استنلس استیل و… از دیگر لولههای فولادی هستند که هر کدام میتوانند ویژگیها، قابلیتها و کاربردهای متعددی داشته باشند.
کاربردهای لوله فولادی
لولههای فولادی همانند لوله فشاری به واسطه داشتن ویژگیها و قابلیتهایی که دارند میتوانند کاربردهای صنعتی، نیمهصنعتی و غیر صنعتی متعددی داشته باشند. از جمله مهمترین کاربردهای این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در صنعت خودروسازی
- استفاده در صنعت لوازم خانگی
- استفاده در صنعت کشاورزی
- استفاده در صنعت آب و فاضلاب
- استفاده در تجهیزات پزشکی
- استفاده در صنایع پتروشیمی، نفت، گاز و …
نحوه تولید لوله فولادی
لولههای فولادی به صورت کلی میتوانند به دو روش بدون درز و درزدار تولید شوند. برای تولید لولههای بدون درز از فرآیندهایی همچون استفاده از دستگاه نورد، استفاده از دستگاه نورد توپی لوله مانیسمان، استفاده از روش فورجینگ و استفاده از فرآیندهای اکستروژن استفاده خواهد شد. لولههای درزدار نیز در مراحل مختلفی همچون جوشکاری مقاومت الکتریکی، جوشکاری ذوبی الکتریکی، جوشکاری با فرکانس بالا و جوشکاری قوسی زیر پودری تولید میشوند و میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند. در مقاله دیگری از سایت وینوپلاستیک تحت عنوان عمر لولههای pvc به بررسی طول عمر لولههای پیویسی و عوامل مؤثر بر آن پرداخته شده است که میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار خوانندهها قرار بدهد.
قیمت لوله فولادی
لولههای فولادی همانند انواع لولههای پلیمری و … از تنوع و تعدد بالایی برخوردارند به همین دلیل نمیتوان قیمت دقیقی برای آنها عنوان کرد. از مهمترین فاکتورهایی که میتوانند بر روی قیمت لوله تأثیر داشته باشند میتوان به مواردی همچون نوع لوله و کاربردهای آن، جنس و ضخامت لوله، نحوه تولید، سایز و اندازه، نرخ ارز و نوسانات آن، میزان عرضه و تقاضا، میزان واردات و صادرات، وضعیت بازارهای جهانی فلزات، حجم و مقدار خرید، استانداردها، برند و شرکت تولیدکننده، زمان خرید و … اشاره کرد.
جمعبندی نهایی
لوله فولادی از جمله لولههای کاربردی است که به واسطه داشتن مزیتها ویژگیهای منحصربهفردی که دارند میتوانند کاربردیهای صنعتی و غیر صنعتی متعددی داشته باشند. این لولهها میتوانند از نظر جنس، استانداردها، سایز و ابعاد، ضخامت، نحوه تولید و … دستهبندی شوند و انواع مختلفی داشته باشند.