لولههای UPVC که در ایران با نام اولین برنده سازنده آن یعنی پولیکا شناخته میشود از جمله بهترین و کاربردیترین لولهها برای انتقال سیالات از نقطهای به نقطه دیگر و محافظت از کابلهای برق و … است. این لولهها امروزه در صنایع متعددی مورد استفاده قرار میگیرند. در سیستمهای لولهکشی و به منظور انشعاب گیری، تغییر جهت، تغییر زاویه و … لازم است که از اتصالات مختلفی استفاده شود و در حقیقت اتصالات نیز به اندازه لولهها میتوانند نقش پررنگی داشته باشند. در ادامه این مطلب از وینو پلاستیک به بررسی و معرفی انواع اتصالات لوله پولیکا و کاربردهای آنها پرداخته خواهد شد.
اتصالات لوله پولیکا چیست؟
در حقیقت اتصالات لوله پولیکا به قطعات و ابزارهایی گفته میشوند که از جنس پلی وینیل کلراید بوده و برای متصل کردن لولههای پولیکا به همدیگر، تغییر مسیر، انشعاب گیری، انسداد و … به کار می روند. اتصالات لوله پولیکا دارای ویژگیها و امتیازاتی همچون وزن کم، ماندگاری و طول عمر بالا، قیمت مناسب، نصب و اجرای راحت و … هستند و میتوانند در شبکههای لولهکشی نقش ویژهای داشته باشند. در مقاله دیگری از سایت وینوپلاستیک تحت عنوان لوله استخری، به بررسی کامل لولههای استخری، ویژگیها، مزایا و معایب و کاربردهای آنها پرداخته شده که میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار خواننده قرار بدهد.
انواع اتصالات لوله پولیکا
همانطور که گفته شد اتصالات لوله پولیکا برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند و کاربردهای متعددی در سیستمهای لولهکشی دارند. از جمله رایجترین و کاربردیترین اتصالات لوله پولیکا میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
اتصالات سهراهی
سهراهیها از جمله کاربردیترین اتصالات در سیستمهای لولهکشی به شمار می روند و میتوانند انشعابهای فرعی متعددی در سیستم لولهکشی ایجاد کنند. در حقیقت با استفاده از سهراهیها میتوان سیالات را همزمان به چند مسیر مختلف هدایت کرد. به صورت کلی سهراهی در 3 نوع مختلف وجود دارد:
- در صورتی که نیاز باشد از لولههای با قطر یکسان انشعاب گرفته شود باید از سهراهی تبدیل استفاده شود.
- در صورتی که نیاز باشد انشعاب لولهها دارای زاویه 90 درجه باشند باید از سهراهی قائم یا معادل استفاده شود.
- برای گرفتن انشعاب از لولهها در زاویه 45 درجه نیز میتوان از سهراهی 45 درجه استفاده کرد.
اتصالات چهارراهی
اتصالات چهارراهی نیز همانند اتصالات سهراهی به منظور دریافت انشعاب از خطوط لوله استفاده میشوند با این تفاوت که میتوانند سیالات را در 4 مسیر مختلف انتقال بدهند. اتصالات 4 راهی بیشتر در سیستمهای لولهکشی آب و فاضلاب کاربرد دارد.
اتصالات زانویی
زمانی که در سیستمهای لولهکشی آب، برق، گاز و … نیاز باشد که مسیر لولهها تغییر یابد لازم است که از اتصالات زانویی استفاده شود. اتصالات زانویی لوله پولیکا میتوانند انواع مختلفی همچون اتصالات چسبی، رزوهای، اورینگی و … داشته باشند اما از نظر میزان زاویه میتوانند در زوایای مختلفی تولید شوند که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- برای اتصال لولههایی با قطرهای مختلف از زانوهای تبدیل (مانند زانو تبدیل 90 درجه 75 به 110) استفاده میشود.
- برای تغییر جهت لولهها با استفاده از زانوها میتوان از زانوهای 90 درجه یا زانوی چپقی استفاده کرد
- برای انحراف دادن مسیر لولهها به اندازه 45 درجه میتوان از زانوهای 45 درجه استفاده کرد که معمولاً کمتر از بقیه مسدود میشوند و بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
درپوش لوله
درپوشها هم از جمله اتصالات کاربردی هستند که برای مسدود کردن لوله PVC به کار می روند. در حقیقت زمانی که لازم باشد از ورود مواد به داخل لوله جلوگیری کرد و یا از انتقال سیالات داخل آن ممانعت نمود باید از درپوشها استفاده کرد. اگر لازم باشد که یک لوله به قطر کم مسدود شود باید از درپوش 4 گوش استفاده شود و معمولاً برای مسدود کردن لوله سایز بزرگ از درپوش 6 ضلعی استفاده میشود.
تبدیلها
تبدیلها از دیگر اتصالات مورد استفاده برای لولههای پولیکا هستند که وظیفه دارند دو لوله با سایزهای متفاوت را به همدیگر متصل کنند. این اتصالات میتوانند به صورت هم مرکز یا غیر هم مرکز ساخته شوند. تبدیلها را با نام بوشن نیز میشناسند و ممکن است به صورت چسب، رزوهای و یا اورینگی تولید شوند.
- اگر نیاز باشد که دو لوله با قطر یکسان را به هم متصل کنند باید از تبدیلهای معمولی استفاده شود
- اگر نیاز باشد که دو لوله با سایزهای مختلف به هم متصل شوند میتوان از بوشن های تبدیل استفاده کرد که میتوانند هم مرکز یا غیر هم مرکز باشند
- یکی از انواع بوشن ها که از طراحی خاصی برخوردار است بوشن روپیچ توپیچ است که یک طرف آن دارای رزوه داخلی و طرف دیگر آن دارای رزوه خارجی است و میتوان به وسیله آن مقدار کمی به طول لولهها اضافه کرد.
در کنار تمامی اتصالات معرفی شده از اتصالات دیگری نیز برای لولههای پولیکا استفاده میشود که مهمترین آنها شامل مواردی همچون اتصالات مغزی برای وصل کردن دو قطعه به همدیگر، درپوش، کلاهک، مهره ماسوره، انواع فلنج و واشر، سیفونها، سوکت ها و … هستند.
مزایای اتصالات لوله پولیکا
اتصالات لوله پولیکا از تنوع بالایی برخوردارند و میتوانند کاربردهای متعددی در سیستمها و شبکههای لولهکشی داشته باشند. از مهمترین مزیت این اتصالات میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- از نظر سایز و میزان تحمل فشار تنوع بالایی دارند.
- دارای ماندگاری و طول عمر بیشتر از 50 سال هستند.
- در برابر مواد خورنده، نور خورشید، زنگزدگی و … مقاومت بالایی دارند.
- وزن کمی داشته و حملونقل و نصب و اجرای آنها راحت است.
- قیمت مناسبی دارند و باعث صرفهجویی در هزینههای لولهکشی میشوند
- بر روی رنگ، مزه و طعم سیالات تأثیر ندارند و اصطکاکی در مسیر آنها ایجاد نمیکنند
- دارای خاصیت ضد اشتعال و عایق الکتریسیته هستند و در برابر جوندگان، ضربات و فشار و … مقاوم هستند.
قیمت اتصالات لوله پولیکا
اتصالات لوله پولیکا از تنوع بالایی برخوردارند و میتوانند مزیتها، کاربردها و قابلیتهای مختلفی داشته باشند. قیمت این اتصالات می تواند تحت تأثیر فاکتورهایی همچون نوع اتصالات، کیفیت ساخت، مواد اولیه، میزان تحمل فشار، مشخصات فیزیکی، برند و شرکت تولیدکننده، نرخ ارز و نوسانات آن، استانداردهای تولید، مدت زمان گارانتی، فروشگاه عرضهکننده و … باشند.
یکی از انواع لوله پولیکا، لوله پولیکا پودری است که مطلبی درباره این موضوع در بلاگ وینوپلاستیک نوشته شدهاست که پیشنهاد میشود آن را مطالعه کنید.
جمعبندی نهایی
لوله پولیکا امروزه کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف دارد و جایگزین بسیاری از لولههای فلزی، پلاستیکی و سیمانی و … شده است. در سیستمها و شبکههای لولهکشی برای تغییر جهت لولهها، اتصال آنها به همدیگر، مسدود کردن و انشعاب گیری از آنها و … از اتصالات استفاده میشوند. رایجترین اتصالات لوله پولیکا شامل مواردی همچون زانوها، سهراهیها، چهارراهیها، تبدیلها و … هستند که هرکدام میتوانند کاربردهای مختلفی داشته باشند